Придобивки од пешачење

0 Comments

Никогаш не потценувај моќ на одењето и придобивки од пешачење

За да разбереш колку огромна разлика прави и дали има придобивки од пешачење треба да тестираш барем на еден месец. Секој ден одвојте време за одење пеш, тоа ќе влијае позитивно на вашето здравје и вашите фитнес цели.

Зошто да се заљубите во одење?

  • Одењето пеш може да биде забавно, особено ако одите заедно со пријател.
  • Ако сметате дека одењето пеш не е физичка активност затоа што е со низок интензитет на напор, тогаш размислете уште еднаш. Иако не е физичка вежба со висок интензитет, одењето пеш само по себе претставува кардиоваскуларна вежба. Тоа е е од клучна важност за да си ги остварите целите.
  • Одењето е активност што може да ја практикуваат повеќето луѓе. Затоа претставува одличен прв чекор со кој физички неактивните луѓе ќе почнат да се искачуваат по „скалилата на фитнесот“. Кога ќе почнете со една таква едноставна активност како што е одењето, тоа може да придонесе да станете физички многу поактивни.
  • Одењето пеш не ве чини пари, не треба да совладувате посебни вештини. Лесно се вклопува во дневниот ритам, така што станува дел од секојдневието. На пример, може да одите или да се враќате пеш од работа.

3 начини да одите повеќе во текот на денот

  • Сменете некои едноставни навики. На пример, паркирајте се малку подалеку од продавниците, слезете од автобус една станица порано. Наместо со лифт качувајте се по скали, а наместо да му праќате имејл, појдете докај колегата на работа.
  • Донесете свесни одлуки. Чекорете додека зборувате на телефон, неколку пати во денот да станете од биро и 5 минути да поодите. На паузата за ручек прошетајте. 15–20 минути поминете на подвижна лента и бидете поактивни низ дома; кога чистите низ дома и кога работите во двор исто така правите дополнителни чекори!
  • Поставете си цели. На пример, неколку пати во текот на денот да се качувате по скали како вежба. Или доволни придобивки од пешачење е да испешачите 5 км. Да го шетате кучето 40 минути, или во текот на неделата да пешачите 2 пати по 20 минути за време на паузи за кафе. На овој начин значително многу повеќе ќе испешачите.

Дали одите доволно брзо?

Ако ви е тешко да најдете време за вежбање, настојувајте побрзо да пешачите за да го зголемите бројот на чекори за пократко време. Еве неколку брзини на одење пеш:
Прошетка. Бавно темпо на одење, кога ви е лесно да зборувате.
Енергично одење. Потребно е 60% напор. Можете да зборувате, но по малку се задишувате.
Брзо одење. Потребно е 70–80% напор и многу е тешко да се зборува.
Интензивно одење. Воопшто не можете да зборувате, одите најбрзо што можете и работите и со рацете. Добро е патем вака да се искачите и на некој рид.

Најдобар начин да водите евиденција колку чекори сте поминале во текот на денот 

Земете телефонска апликација и ќе можете да следите колку чекори правите во текот на денот, впрочем, секако е невозможно да изброите 10.000 чекори во текот на денот. На пазарот има голем избор од вакви гаџети, но ви советувам да биде нешто едноставно. Само да може да го закачите на облеката, да го носите на себе или в џеб. Важно е да ви биде изброен секој чекор што ќе го направите! Многу од овие гаџети што се носат имаат монитори на кои се вчитува колку чекори сте направиле. Многу од мобилните апликации и алки со монитори всушност и ќе ви честитаат кога ќе го достигнете потребниот број чекори во денот.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *