Новото секси

0 Comments

“Strong” е новото секси

Факт е дека силно, тонирано и мускулно функционално тело е новото секси и за мажи и за жени. Постои зголемено прифаќање на медиумите и компаниите за спортска облека. Тоа значи дека бавината доаѓа во повеќе форми. Дава позитивен сигнал за да луѓето се охрабрени да живеат здрав и активен живот.

Најдоброто од се’ е тоа што здраво и убаво тело нема никогаш да излезе од мода. Сигурно си забележал/а дури и слабички луѓе кои воопшто не изгледаат здраво. На англиско говорно подрачје ги викаат “skinny fat”. Тоа значи дека генетиката ти помогнала да не бидеш дебел, но во суштина внатре си нездрав и без нешто спектакуларно ниво на енергија во текот на денот. Од друга страна може да видиш покрупна личност, но неговата внатрешност може да биде далеку поздрава. Во суштина вежбањето треба да биде најмногу насочено кон бенефит за внатрешниот дел на телото, а второстепен да биде изгледот од надвор.

Следните неколку точки се важни причини зошто треба да додадеш тежина и отпор во твоите тренинзи:

Согорување повеќе калории

Со кревање на тежини ќе го смениш секој аспект од твоето тело. Генерално овие тренинзи ќе ти помогнат да ја зголемуваш мускулната маса, а следствено на тоа ќе се зголеми и базалниот метаболизам — потрошувачката на калории потребна за одржување на чистата мускулна маса.

Подобрена густина на коски

Тежинските тренинзи имаат голем позитивен ефект врз густината на коските. Практично можеби и не постои подобар начин за да се одржуваат во добра кондиција коските освен со тежински тренинг. Ова е особено важно после 35тата година.

Подобрени перформанси

Ако твоето тело се навикне на кревање тежини и ја зголемиш мускулната маса, замисли колку ќе му биде полесно да ја ракува својата тежина. Колку полесно ќе може да ги обавуваш секојдневните обврски, затоа што каде и да одиш си го носиш телото со себе :).

На крај се работи за континуитет. Никој не вели дека треба да станеш боди билдер или да одиш на натпревари и ревии за фитнес. Доволно е само 3 пати неделно да одвојуваш по 45–60 минути. На долг рок ќе направи голема разлика. Ако не знаеш од каде да почнеш со тежинските тренизни ние би ти предложиле да побараш помош од тренер. Или можеш да најдеш видеа како би се осигурал дека вежбите ги правиш правилно. Потоа почни со тежини со кои ќе можеш да направиш 12–15 повторувања во серија и на секој месец зголемувај по 10% од тежината а намалувај по 1–2 од повторувањата.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *